Agencja najemników
Clan Member
Witam wszystkich. Domyślam się, że większość zarejestrowanych na tym forum interesuje się wojskiem oraz działaniami wojennymi.
Wszyscy wiemy gdzie na mapie leży Polska. Na zachodzie i południu sojusznicy, ale na wschodzie znajduje się potencjalny wróg. I właśnie o tym jest książka pt "Stalowa Kurtyna" autora Vladimira Wolffa.
Opowiada ona o wojnie między Polską a Białorusią. Oprócz działań wojennych w książce doczytamy się również o działaniach KGB oraz działaniach sabotażowych.
Poniżej opis książki:
Polskie Leopardy w akcji, a nad nimi natowskie Raptory i szalona historia, której trudno się oprzeć. Po lekturze takiej powieści nie pozostaje nic innego, jak odpalić Call of Duty.
Johny, beta tester gier komputerowych.
Zakrojone na wielką skalę manewry wojskowe na Białorusi „Zachód 2009” stały się początkiem inwazji na Polskę. Niespodziewany atak, poprzedzony akcjami dywersyjnymi na gruncie politycznym i wojskowym, stawia naszą armię w równie trudnej sytuacji, jak wojska hetmana Żółkiewskiego pod Kłuszynem w 1610 roku. Okazuje się, że słowa słynnego wodza sprzed czterystu lat cały czas są aktualne: Nadzieja w męstwie, ratunek w zwycięstwie!
Vladimir Wolff przedstawił śmiałą wizję współczesnego konfliktu zbrojnego rodem ze sztabowych map zimnowojennych strategów. Z tą tylko różnicą, że teraz Polacy znajdują się po drugiej stronie żelaznej kurtyny…
Od siebie gorąco polecam. Tylko uwaga! Wciąga!
Więcej książek o tematyce wojennej znajdziecie na www.warbook.pl
Clan Member
ciekawa ksiazka sie wydaje
Ja osobiscie polecam jesli ktos lubi klimaty 'podwodniackie' :D 'Das Boot' czyli 'Okręt' ksiązke :) dosc dluga ksiazka lecz bardzo ciekawa i posiada imponujace opisy codziennosci podwodniakow )
hard_dogAdministrator
ja polecam książkę "Cienka czerwona linia", 2 wojna, amerykanie walczą o Guadalcanal, fantastycznie skreślone sceny batalistyczne, człowiek dosłownie słyszy jak wokół świszczą kule i umierają przyjaciele, ciekawie opisy stanów emocjonalnych bohaterów, strach, pot i krew... warto przeczytać, a propos "Okręt", czytałem jakiś czas temu, rzeczywiście książka warta polecenia, robi wrażenie, podobna w klimacie do "... czerwonej linii", przeczytałem "kilka" :) książek w swoim życiu, i między innymi te dwa tytuły utkwiły mi w pamięci, polecam jeszcze gorąco "Mrówka na szachownicy", wstrząsająca relacja uczestnika powstania warszawskiego, zresztą powstanie to temat którym zajmuję się od jakiegoś czasu, dla zainteresowanych, polecam stronę: http://www.powstanie.pl/, dla niektórych może obrazoburcza, ale porusza kwestię z zupełnie innej niż "oficjalna" formie, i obala mit boharerskiej obrony Warszawy..., i ostatniego w naszej historii zrywu narodowego, bardzoe szeroki temat do ciekawej dyskusji, historia zupełnie inna niż ta z którą miałem doczynienia w szkole, na stronie jest też dostępna "Mrówka ..." w formacie pdf, polecam gorąco/